фебруар 19, 2015

Kada se prvi put pominje Tidija

Prostore Čortanovaca čovek je naseljavao još u doba neolita pre 4000godina. početkom nove ere Čortanovce naseljavaju Rimljani i utvrđuju rimsku granicu (limes) i u šumi graderimsku tvrđavu „Castrum Hercullis“. U VI veku prostore Čortanovaca naseljavaju naši preci Sloveni, a u XVI veku Srem pokoravaju Turci. Svi ovi narodi su ostavili traga na ovim prostorimanašavši sebi mestoza život koristeći ove delove Čortanovaca zbog svoje prorodne lepote.

Početkom XIII veka po crkvenim predanjima, Sveti Sava je pohodio prostore Čortanovaca gde jesa svojom pratnjom,bio na svetom izvoru „Savinac“ – Kozarici.

1276. godine Srpski kralj Dragutin, poslednji od loze Nemanjića, živeo je kao isposnik u Mateju kod Čortanovaca.

Dolaskom Turaka u Čortanovce u XVI veku, 1523 godine u turskim tefterima se pominje manastir „TIDIJA“. Na njegovo postojanje podseća potes u Sremu koji i danas nosi njegovo ime. Naselje Tidija je bilo poznato po „derbeldžijama – čuvarima carskog druma“ od Beograda do Budima, prevoziocima putnika preko Dunava, te čuvarima brodova na Dunavu za vreme vojnih pohodaTuraka na Budim i Beč. Godine 1702. zapisano je da je selo zapušteno i raseljeno kao i manastir.

U Slankamenačkoj bici 1691. godine koja se odvijala avgusta meseca, na kraju Čortanovaca na „Mihaljevačkom polju“ na Kozarici, bilo je sedište vojvode Jovana Monasterlije, koji je pod svojom komandom imao 12000 Srba koji su se borili na strani Austro-ugara. Posle te bitke, na jednom mestu u čortanovačkom ataru, na kraju šume u „Kosturnicama“ sahranjenoo je 10000 srpskih, austrougarskih i turskih vojnika.

Čortanovci su poznati po planinskom domu koji ima najnižu nadmorsku visinu u svetu, u koji se ne penje, već silazi.

1934 godine kraljev namesnik Radenko Stanković je napravio vilu-letnjikovac u stilu srpskih srednjovekovnih zamkova, po projektu čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana.

Čortanovci, kao najveće selo u Fruškoj Gori, imaju izuzetna strujanja vazduha „ruže vetrova“ i zdravu sredinu za život.

latest news
About Tidija